”Anteckningsbok för Fredrique Hedlöf”, står det utanpå receptsamlingens slitna pärm på och på insidan har hon skrivit sitt namn två gånger och årtalen 1873 och 1887. Det finns en kopia av boken i arkivet i Uppsala .
Fredrique var född i Säter 1858. Fadern var färgare och rådman. Fredrika Vilhelmina, som hon var döpt till, var äldsta syskon och hade fyra yngre systrar och en bror. Hon lämnade hemmet 1873 och flyttade till Hedemora, faderns hemstad. Hon flyttade till Aurora Schröder, en släkting som var nybliven änka efter en handlande. De var också Fredrikas faddrar. Det är nu hon skriver den första hälften av sin receptbok.
Nästa gång är 1887 och då hade mycket hänt i hennes liv. Efter att ha varit i Hedemora for hon till Finland och arbetade där i 6 år. Under den tiden fick hon också en dotter, som föddes i Stockholm och adopterades bort. Fredrika kommer hem till Säter igen och kanske hittar hon sin receptbok och börjar använda den igen. Handstilen är nu mer driven och hon tar med sig boken till Stockholm, dit hon flyttade 1888. Där kom hon att bo under många år och arbeta som kontors- och handelsbiträde.
Fredrique hade hälsoproblem och vistades i omgångar på sanatorier. På äldre dagar drabbades hon av hjärnblödning och blev delvis förlamad. Hon bodde då i närheten av en syster i Uppsala, där hon framlevde sina sista år.
Den väl använda anteckningsboken, tummad och fläckig, innehåller många kakrecept, men också recept på öl och andra maträtter. Bläddrar man bakifrån finns olika huskurer, till exempel ”Jungfru Årborgs dekokt mot långvarig hufvudvärk”, som består av ett avkok på pinnar från ene, asp och rönn. Här finns också beskrivningar på hur man bleker linne och bomull, tvättar gardiner och ylle.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer