Elise Anderssons receptsamling

Elise Andersson (1884–1969) arbetade hela sitt liv som husföreståndarinna i olika borgerliga miljöer i Skåne. Hon fick med åren en gedigen samling med recept. En kopia av hennes handskrivna receptsamling skänktes 1988 till Uppsala Landsmålsarkiv.

Elise föddes på en gård i Högseröd mitt i Skåne och hade fyra syskon. Troligen flyttade hon till Malmö 1905, där hon arbetade som husföreståndarinna hos en hattfabrikör A Bergman. 1908 flyttade hon till fru Magnusson i samma stad och därefter tillbaka till sin hembygd, där hon arbetade hos en åkare Ek i Löberöd och hos en änkeman i Sätofta. På äldre dagar bodde hon tillsammans med en annan äldre dam i Hörby. Förutom matlagning, ägnade sig Elise åt konstsömnad och arbetade som brodös åt en handarbetsaffär i Hörby.

I receptboken finns en rad mycket enkla och knapphändiga recept på tillagning av många olika slags fiskar: lax, lake, ål, piggvar, sutare, vittling, karp, torsk, helgeflundra, spätta, gös, abborre, braxen, röding, makrill, sik, tobis, kolja, piggvar och naturligtvis lutfisk (långa). Vi har valt ut några, som är mer utförliga.

Bland fågelrecepten finns kalkon, vildand, morkulla, duva, fasan, järpe, beckasin, rapphöna och förstås gås. Sorbet och Blancmangé, arrakskräm, chokladkräm, rom- eller punchpudding, brylepuding, vingelé, hummer, champinjoner och smaksättning med vin och sherry visar på den borgerliga livsstilen hos hattfabrikören och åkaren.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 december 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.