Charlotte Malmros receptbok

I arkivet finns en kopia av en receptbok som tillhört Charlotte Malmros (1859–1939).

Föräldrarna var från Skåne, men när Charlotte föddes och växte upp bodde de i Uppland och Södermanland, där fadern arbetade som inspektor på olika gårdar. Charlotte fick under sin uppväxt undervisning i hemmet.

När Charlotte var 13 år, dog hennes far och modern flyttade med barnen till faderns gård i Oppmanna, i norra Skåne. Efter 7 år dog även modern och Charlotte flyttade 1882 till sin moster Thilda Ekberg i Svenstorp, Stora Köpinge i södra Skåne. Moster Thilda var gift med inspektor Otto Ekberg. Det är här Charlotte skriver sin receptbok. Det står ”Charlotte Malmros, Svenstorp” på den lilla ”Contrabok” hon har använt till recepten. Charlotte kom att bo i Svenstorp i fyra år och den tiden var säkert en bra förberedelse inför att sköta grosshandlare Nils Anderssons hushåll. Nils och Charlotte gifte sig 1886.

Receptboken innehåller mest kakrecept, men också en del andra. Några är typiskt skånska, som spettekakssmeten, gåsrecepten, den danska kransekagen, klenäterna och äppelkakan från 1760.

Svartvitt fotografi, porträtt på kvinna.

Charlotte Malmros fotograferad år 1895.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 08 december 2021

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.