Estrid Hanssons receptbok

I arkivet finns två svarta vaxduksböcker med recept, som på sätt och vis hör ihop och har lämnats in av en gemensam släkting. Den ena har tillhört Estrid Ottilia Hansson (1895–1988) och den andra hennes systerdotter Elisabet Skog (1924–2008).

Vi har valt ut några recept ur Estrids bok. Hon var född 1895 i Bodum, Ångermanland, där hennes familj under en kort period arrenderade en gård under Kramfors AB. Estrid var näst yngst av 13 syskon och familjen flyttade till Fjällsjö, Ångermanland, samma år som hon föddes. Fadern arbetade som rättare där och i Ramsele, där han sedan blev hemmansägare 1915. Efter att ha varit på Frösön en period flyttade Estrid till Söderköping 1924. Flera av syskonen flyttade till Stockholm och några ännu längre söderut.

Estrid arbetade hela sitt liv i andras hushåll. Mellan 1933 och 1957 var hon husföreståndarinna på Sjöviks gård i Sorunda, Södermanland. Det är från dessa år hennes receptsamling härstammar. Troligtvis har hon då också skrivit upp en del äldre recept.

Estrids exemplar av Gustafa Björklunds Kokbok för husmödrar (från 1860) finns också bevarat, numera i Isofs bibliotek. Den fick hon 1933 av Karl Arnberg, som hon då anställdes hos på Sjöviks gård. Boken lämnade hon 1981 vidare till sin systerdotter Elisabet.

Fisktabell

Estrids svarta vaxduksbok innehåller alla slags recept. Där finns också en tabell över 20 olika fiskar, där det finns angivet när de är bäst att fånga och äta.

fotografi av handskriven tabell med olika fiskar och ikryssad vilken månad de är aktuella.

Text

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 08 december 2021

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.