Mumma och flipp är två öldrycker med gamla anor. Den juliga mumman är en söt blandning av mörkt öl och sockerdricka, och flipp består av uppvärmt, spritförstärkt öl.
Mumma dök upp i de svenska dryckesbägarna på 1500-talet och betecknade då ett mörkt, alkoholstarkt tyskt öl, som också exporterades till Sverige. Ordet är sannolikt bildat till Christian Mumme, en tysk 1400-talsbryggare från Braunschweig.
Senare blev mumma en utvidgad svensk benämning för mörkt, sött, starkt öl, framför allt för en söt blandning av mörkt öl och sockerdricka, ibland också med starkvin, sprit och kryddor som ofta serveras till julmaten.
Mumma, i alla dess former, har länge varit populärt i Sverige. Om detta vittnar uttryck som smaka mumma, ’smaka gott’, och det är mumma (för x) ’det gör gott (för x)'.
1. Dryck af öl, brännvin, sirap, ägg etc.
2. Dryck af brännvin, öl, ost och äppelbitar.
3. Öl, brännvin, grädde koktes (för karlar).
Så beskrivs drycken flipp i Gotländsk ordbok Länk till annan webbplats. som har belägg och recept från bland annat Lau, Fole och Fårö. Det förekom ”mycket förr, men nu är det avlagt” står det i nämnda ordbok, men flipp dricks en hel del även i dag på Gotland. Drycken består då ofta av gotlandsdricka (öl med honung och enris) som blivit lite för gammal och därför blandats med sprit och till exempel torkad frukt, ingefära, kanel och socker.
Själva ordet kommer från engelskans flip som är ett ljudhärmande ord för att vända, slå, växla snabbt och så vidare. Från att ha varit ett verb blev flip i slutet av 1600-talet i engelskan och andra nordgermanska språk också ett substantiv för en dryck som bestod av uppvärmt öl blandat med sprit, socker och andra varierande ingredienser, till exempel ägg, grädde, ost och bröd. En dryck typisk för sjömän enligt vissa källor (det har också kallats sjömanssoppa och ölbröd), men drycken förekom rätt allmänt, inte minst på Gotland.
Så hur kommer det sig att drycken kallas flipp? Det finns de som menar att ordet har att göra med det frasande ljud som uppstod när drycken förr värmdes upp med glödgat järn, men det är troligare att det helt enkelt handlar om att ingredienserna blandas ner och vispas ihop.
Flip i försvenskningen flipp- är fortfarande idag ett välutnyttjat lånord i svenskan. Många av oss förknippar det dock med helt andra saker än uppvärmt öl, till exempel med flippfloppsandaler och att flippa ur.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer