Hur förvarar du din mat?

Våra kylskåp och skafferier berättar både om människors vardagsliv och vad som sker i det omgivande samhället. Det skriver etnologen Matilda Marshall som nu efterlyser berättelser om matförvaring till ett pågående forskningsprojekt. Bidra med dina erfarenheter och tankar!

”Frysfacksförening!? Vad är det?”

För drygt tio år sedan satt jag som praktikant på Folklivsarkivet i Lund och gick igenom intervjuutskrifter som skulle arkiveras. Som 80-talist och uppvuxen med kylskåp och frysbox i köket var jag förundrad. Det fanns alltså kollektiva frysanläggningar där man hyrde ett frysfack (i materialet förekom också antydan till en andrahandsuthyrning). Tanken att gå eller cykla någon kilometer för att hämta sina infrysta bär eller köttet till middagen var något abstrakt för mig. Fenomenet tycks ha varit som störst på 1950-talet, innan billigare hemfrysar möjliggjorde bekväm frysförvaring i hemmet. I dag ingår kyl och frys sedan länge i köksstandarden.

Projekt om matförvaring

”Upptäckten” av fryfacksanläggningen, eller andelsfrysen som den också kallades, var fröet till ett pågående forskningsprojekt Från hemleverans av is till elberoende kylskåp - matförvaring och hållbarhetsföreställningar från 1920-tal till 2020 (finansierat av Formas). I projektet undersöker jag förändring och stabilitet i hur vi förvarar vår mat, med startpunkt när de elektriska kylskåpen blev konsumtionsvaror. Här blir olika idéer om hållbarhet intressanta: från föreställd besparing av (kvinnors) tid och arbete till freoner, elförbrukning och bunkrande av mat under corona-pandemin. Vårt sätt att förvara mat berättar om teknikutveckling, förändringar i matkonsumtion, inredningstrender, beredskapsstrategier… Våra kylskåp och skafferier berättar både om människors vardagsliv och vad som sker i det omgivande samhället.

Hur förvarar du din mat?

I projektet samlar jag in berättelser om hur människor förvarar mat idag samt minnen från förr. Detta görs genom en frågelista genom Institutet för språk- och folkminnen. Insamlingen går snart in i slutfasen, men än finns det möjlighet att berätta om dina erfarenheter av matförvaring. Frågelistan hittar du här: isof.se/matforvaring.

/Matilda Marshall

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.