Mer matkultur på Matkult.se

Det har snart gått två år sedan vi lanserade Matkult.se. Nu har vi startat ett nytt projekt runt traditionell matkultur, och under året kommer vi att utöka webbplatsen med fler artiklar och recept, och mer arkivmaterial.

Projektet Matkultur och levande traditioner Länk till annan webbplats. finansieras av landsbygdsprogrammet och är en del av regeringsuppdraget Traditionell småskalig matkultur. Tanken med projektet är dels att synliggöra och tillgängliggöra kulturarv kopplade till mat och dryck, dels att identifiera och dokumentera levande mattraditioner. På sätt och vis är det här en fortsättning på ett tidigare projekt här på Isof, Kunskapsbank över traditionell småskalig matkultur Länk till annan webbplats.. I det projektet tog vi fram Matkult.se som lanserades våren 2018.

Kött och fisk på menyn

Under 2020 kommer vi att utöka innehållet här på Matkult.se. Projektet sparkade igång ordentligt i mars och vi är fortfarande i ett läge när vi planerar, gör research och tar fram nytt innehåll. Vi jobbar i nuläget utifrån några olika teman.

Sedan Matkult.se lanserades är det många som har frågat efter recept och material runt kött och fisk. Det är något som vi har tagit fasta på och under året planerar vi att utöka Matkult.se med kategorierna kött, fisk och ägg. Precis som förut kommer vi att tillgängliggöra arkivmaterial på kartan, göra flera olika fördjupningar på temat och leta fram gamla recept i arkivet. Projektets matkulturexpert Åsa Holmgren tillbringar just nu mycket tid i Isofs arkiv och går igenom frågelistor, berättelser, recept, inspelningar och annat arkivmaterial från olika delar av landet. Och hon hittar mycket spännande som kommer att dyka upp på Matkult.se framöver!

Ett annat tema vi planerar att fördjupa oss i är högtidsmat. I våra högtider spelar maten en viktig roll, och står för både kontinuitet och förändring. Mattraditionerna har ofta rötter långt tillbaka i historien samtidigt som de hela tiden utvecklas och förändras i mötet med nya generationer och impulser.

Hög med handskrivna arkivpapper

Smakprov på arkivmaterial som just nu gås igenom i projektet.

Levande mattraditioner

I projektet kommer vi också att lyfta mattraditioner som en del av vårt immateriella kulturarv. Isof samordnar Sveriges arbete med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet, och på webbplatsen levandetraditioner.se finns en förteckning med exempel på immateriella kulturarv i Sverige. Redan idag finns flera mattraditioner med på förteckningen (till exempel smörgåsbord Länk till annan webbplats., fika Länk till annan webbplats., polkagrisbakning Länk till annan webbplats., gummekaka/julekaka Länk till annan webbplats. och semlor Länk till annan webbplats.) men det är förstås bara en bråkdel av alla mattraditioner som lever och utvecklas runtom i Sverige. Vi vill gärna att det ska bli ännu fler mattraditioner på förteckningen, och det är också ett av målen med projekten.

Hör av er!

Mer då? Ja, vi hoppas på många kontakter och möten med er. Vårt mål är att sprida kunskap och inspiration runt matkultur, och ni är ju proffs på vad som efterfrågas. Har du några tips eller synpunkter? Är det något du undrar över eller vill se mer av? Har du kunskaper eller erfarenheter att dela med dig av? Har du provlagat något från kokboken och vill dela med dig av resultatet? Kontakta oss gärna! Du kan e-posta, ringa, skicka in ett formulär eller lämna en kommentar i bloggen (kontaktuppgifter hittar du här). Hoppas vi hörs!

/Linn Kierkegaard

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Om skribenten

    Linn Kierkegaard Länk till annan webbplats. är webbredaktör på avdelningen Digital utveckling och kommunikation i Uppsala. Just nu arbetar hon som webbredaktör på Matkult.se och som projektledare för projektet Matkultur och levande traditioner.

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.