Många av kokbokens recept innehåller mått och ugnstemperaturer som inte är självklara för oss idag. Här får du hjälp att översätta gamla mått, vikter och ugnstemperaturer.
Viktualievikter för handel och köpenskap i dagliga livet. Fastställda 1739:
Bilden föreställer en insatsvikt av mässing. Den sammanlagda vikten är 4 skålpund och de åtta delarna väger 2 skålpund, 1 skålpund, 16 lod, 8 lod, 4 lod, 2 lod, 1 lod och 1/2 lod.
Hushållsmått i äldre recept:
Bilden föreställer en måttsats från mitten av 1800-talet. Den minsta är jungfru, sedan kommer kvarter, stop och kanna.
De äldre recepten är skrivna under järnspisarnas tid. Järnspisen slog igenom på 1860-talet, när fotogenlamporna började användas som ljuskälla. Då behövdes inte längre den öppna eldstaden för belysning. Ugnstemperaturerna är angivna enligt skalan nedan, som är översatt till något mer precisa gradtal.
Tips för den som saknar ugnstermometer
Man pröfvar en bakugn på följande sätt: Man inkastar härför en papperslapp om densamma brinner är ugnen för varm, men om bara lappen blir ljusbrun är ugnen lagom till brödgräddning.
Äfvenså går det an att pröfva med en hand mjöl. Bir mjölet ljusbrunt är ugnen lagom; men blir mjölet svartbrändt går det icke an att insätta något bröd till gräddning emedan den är för varm
Ur handskriven ”Kok och hushållsbok för tarflig matlagning första delen. Tillhörig Sigrid Jakobsson (Uppsala, 16196)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer