Tama kor och får dök upp i Skandinavien i samband med det första jordbruket för 4 000–3 500 år sedan, och lika länge har de förmodligen bidragit med mjölk till kosthållet.
Läs merUnder 1700-talet inrättade en del gods speciella lokaler för mjölkförädling, holländerier, vilket var starten på den svenska mejeriindustrin. Under första halvan av 1800-talet invandrade mejerikunniga holsteinare till Sverige och utvecklingen tog ytterligare fart.
Läs merEfter 1870 ändrades förhållandena radikalt. I och med urbaniseringen uppstod en marknad för mejeriprodukter och den agrara revolutionen möjliggjorde storskalig produktion . Mjölken och mejerierna blev en viktig del i landsbygdens omvandling från självhushåll till producent för en kommersiell marknad.
Läs merDen ökande produktionen av mjölkprodukter och den tekniska utvecklingen ledde till att mejeridriften tog ordentlig fart från 1800-talets mitt.
Läs merRedan på 1920-talet startade de svenska mejerierna en förening för att informera om och få folk att dricka mjölk. Under namnet Mjölkpropagandan blev den mycket framgångsrik och gav mjölkkonsumtionen en rejäl knuff.
Läs merUnder 1930-talet gick mejerinäringen från småskalig tillverkning till storskalig industri och antalet mejerier minskade dramatiskt. Mejeristadgan från 1937, där det ställdes högre krav på hygien och renlighet i mejerierna, skyndade på avvecklingen av små mejerier.
Under 1900-talet har jordbrukspolitiken ändrat kurs. Den tidigare så viktiga självförsörjningslinjen har lämnats. Sveriges medlemskap i EU har påverkat politiken.
Läs merINSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.