Helgrynssoppa från Kvillinge

Ingredienser

(För 7 personer)
½ liter helgryn
1 medelstort salt köttben
Vatten
2 liter potatis

Beredning

Köttbenet, som bör läggas i vatten kvällen innan det skall användas, för att ej vara för salt, påsättes i 4 liter vatten att koka. När det har kokat omkring ½ timme, tar man upp köttbenet och låter det koka färdigt i en annan gryta med nytt vatten. I det vattnet, som köttbenet först kokte i, låter man grynen koka mjuka omkring 2 timmar. Man får späda på mera vatten allt eftersom det kokar in. En stund innan grynen äro kokta ilägges den råskalade potatisen, och när den är kokt är soppan färdig.

Lagad till middag.

Recept från: Hustrun Kristina Andersson, gift med fodermarsken på Björnsnäs gård, Kvillinge, Östergötland.
Upptecknat: Den 3 augusti 1900 av Birgit Holmer (Uppsala 29403:24)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 04 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.