(Köttsoppa)
½ liter potatis
3 morötter
3 palsternackor
Klimp:
1 ägg
2 kkp mjölk
1 msk flottyr
2 msk vetemjöl
Potatisen skalas och skäres i bitar, rotfrukterna skrapas. Köttet tvättas och skäres i bitar. Alltsammans nedlägges i ljumt vatten och får koka tills det blir mjukt. Smakas av med salt och vitpeppar och serveras med klimp.
Klimp:
Flottyr och mjöl fräses, mjölken spädes på och klimpen får koka 10 minuter. Det söndervispade ägget nedröres och klimpen hälles upp i vattensköljd form och får stelna.
Recept från: Bondhustrun Ellen Olsson, Runsten, Öland.
Upptecknat: Okänt år av Dagny Melander (Uppsala 29403:23)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer