Recept:
1 kg salt oxkött (af låret)
2½ liter vatten
5 morötter
5 palsternackor
1½ liter potatis
½ kkp risgryn
Köttet, som fått ligga i saltlake 2 à 3 dagar, urvattnas ett par timmar, hvarefter det påsättes i kallt vatten och koka tills det är mört (Härtill åtgår omkr 3 timmar). Rötterna skrapas och potatisen skalas och lägges i kallt vatten. Då köttet är färdigt upptages det, hvarefter rötter och potatis, skurna i bitar jämte risgrynen lägges i soppan och få koka tills de äro ful mjuka. Köttet skäres i skifvor och serveras till soppan.
Anrättningen utgjorde tillsammans med bröd middag för 4 personer.
Recept från: Repslagarhustru Beata Hansson, Marieberg, Örgryte, Västergötland.
Upptecknat: Den 25 juli 1900 av Elin Ekberg. (Uppsala 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer