Kokt fläsk med stufvade spritärter från Karlstad

Ingredienser

(hvardagsrätt)
9 hg fläsk
Vatten

Beredning

Fläsket påsättes i vatten och får koka omkring 2 timmar. Det är färdigt när svålen ger efter för fingrets tryck. Upptages när det är färdigt och skäres i skifvor, upplägges på fat och serveras.

Ingredienser

2 liter spritärter (spritade)
1½ liter vatten
2 tsk socker
1 msk flottyr(eller smör)
1 msk hackad persilja
1 struken msk potatismjöl
1 kkp vatten

Beredning

Vattnet påsättes och får koka upp. Sedan tillsättas ärterna som får koka tills de krusa ihop sig. Flottyren och persiljan tillsättes. När de äro färdiga afredas de med potatismjölet och vattnet.

Recept från: Arbetarfamilj i Karlstad, Värmland.
Upptecknat: 1897 av Aurora Richter (Uppsala 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 01 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.