Blodpalt från Bygdeå

Ingredienser

1½ liter blod
½ liter skummjölk
1 kg kornmjöl
1 kg sammalet rågmjöl
1 msk salt
1 tsk kryddpeppar
3 hg ister
1 kkp lingonsylt

Beredning

Bloden silas och blandas tillsammans med mjölken, därefter iröres mjölet och kryddorna. Af degen formas, på ett passande bord (bakbord) runda bullar i hvilka göres en fördjupning hvari några bitar ister nedlägges. Därefter formas palten så att ett lager deg kommer öfver istret och detta blir liggande midt inuti. Lägges i kokande, något saltadt vatten och koka ungefär 1 timme, då den är färdig. Ätes med lingonsylt och mjölk.

Recept från: Bonden Alfred Nilsson, Fällforsen, Bygdeå, Västerbotten.
Upptecknat: Den 10 juli 1900 av Wendla Röse (Uppsala 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 01 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.