Buljong med rotsaker och klimp från Väddö

Ingredienser

Ett stycke oxbringa
Vatten
Salt
Hvitpeppar
8 morötter
Litet torkad selleri
Persilja

Klimp:
1 ägg
1 knapp kkp mjölk
3 dryga matskedar mjöl
1 msk socker

Beredning

Köttet sköljes i kallt vatten och sättes på i kallt vatten och saltas. När det kokar upp skummas det och soppan får koka tills köttet blir mört och grönsakerna som äro ansade och sönderskurna och lagda i soppan, äro mjuka. Köttet tages upp och klimparna i.

Beredning av klimp:

Ägget vispas sönder, mjölken sättes till, äfvenså sockret; och mjölet vispas till. Man tar en matsked av meten och doppar ner den i soppan, så gör man undan för undan, tills man fått så många klimpar man önskar. Så fort klimparna äro färdiga, flyta de upp på ytan.

Recept från: Arrendatorshustru M Ljungström, Grisslehamn, Väddö, Uppland.
Upptecknat: Den 13 augusti 1909 av Maria Nathorst. (Uppsala 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 26 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.