Recept:
3 kannor blod
½ kanna svagdricka
½ kana mjölk (skummad)
1 msk torr mejram
2 tsk kryddpeppar
2 tsk ingefära
1 dryg näfve salt
6 rödlökar
För 10 öre pressjäst
Sammalet rågmjöl
Bloden silas genom durkslag. Mjölken och drickat värmes och blandas till bloden, som då bör bli väl ljum. Slatet ilägges, hvarefter så mkt sammanmalet rågmjöl iröres att det blir en lös deg. Den förut uppblötta pressjästen arbetas nu ner i degen, som sedan får jäsa till den riktigt höjt sig. Då brukas den upp och kryddorna, samt den hackade och stekta löken iarbetas. Mera mjöl tillsättes, om degen är för lös. När degen åter jäst upp, bakas runda, 1 tums tjocka kakor, som få stå på varmt ställe att jäsa. Gräddas i svag ugnsvärme.
Paltbrödssås:
Recept:
2 mak fläskflott
1 dryg msk hvetemjöl
Mjölk
Salt
Fläskflottet hälles i en stekpanna, som sättes öfver elden. När flottet är varmt iröres mjölet, sedan påspädes så mkt mjölk att det blir som en tjock välling och får ett riktigt uppkok, hvarefter såsen är färdig. Är flottet ej tillräckligt salt, saltas något.
Recept från: Hemmansägaren K Fredriksson, Ernevi, Funbo, Uppland.
Upptecknat: Den 19 augusti 1898 av E Östman. (Uppsala 29403:17)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer