Gryn och fläsk från Dunker

Ingredienser

4 kkp hela korngryn
2 liter vatten
½ liter mjölk
¼ kg fläsk

Beredning

Grynen sättes på att koka i kallt vatten, och får koka sakta. När de äro halfkokta, sättes mjölken i. Grynen får koka under rörning tills de bli mjuka och bli en tjock gröt. Den får kallna under locket i grytan.

Fläsket skäres i skifvor och brynes i pannan. Gröten värmes i samma fett efter fläsket. Ätes tillsammans med fläsket och bröd.

Recept från: Bondhustru Matilda Pettersson, Dunker, Södermanland.
Upptecknat: Den 5 juli 1906 av Helmi Hannula (Uppsala 29403:16)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 22 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.