Skånsk soppa eller ”Snuda” från Näsum

Ingredienser

1 kg salt eller rökt fläskkött
3 liter vatten
4 morötter
1 kålhuvud
1 liter potatis
1 msk hel kryddpeppar
(salt)
Senap till servering

Beredning

Man använder antingen ”skanken” eller läggen med det kött som finns kvar på en rökt skinka eller salt svinrygg, kokar det med vattnet. Efter en tids kokning ilägges de ansade rotsakerna och kålhuvudet skuret i bitar samt kryddpepparkornen. 30 minuter innan soppan skall serveras ilägges den skalade potatisen.

Köttet serveras med senap.

Recept från: Lantbrukare NP Böring, Näsum, Skåne.
Upptecknat: Den 28 juli 1915 av Tulla Persson. (Uppsala 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 20 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.