Lappsko från Gällivare

Ingredienser

(För 5 personer)
4 kkp hackat kött (kokt)
6 potatisar
1 msk flottyr
2 kkp varmt vatten
1 msk mjöl
Salt
Peppar

Beredning

Flottyren brynes i en stekpanna, det hackade köttet och den i bitar skurna potatisen lägges i. Mjölet strös öfver, kryddorna tillsättas. Det varma vattnet slås på och allt får koka en god stund.

Recept från: Skomakare J Samuelsson, Malmberget, Gällivare, Lappland.
Upptecknat: Den 28 juli 1906 av Sonja Bosaeus (Uppsala 29403:10)
Kommentar: Namnet lapskojs/lappsko härstammar från den engelska ordet lobscouse, som betecknar en maträtt vanlig bland sjömän, en stuvning av kött och grönsaker. Ordet har alltså spritts med sjömän och försvenskats till lapskojs, en rätt många av oss minns från skolbespisningen. Numera består den vanligtvis av potatismos och kött, men receptet från Västland innehåller också kålrot.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 12 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.