(För 5 personer)
4 kkp hackat kött (kokt)
6 potatisar
1 msk flottyr
2 kkp varmt vatten
1 msk mjöl
Salt
Peppar
Flottyren brynes i en stekpanna, det hackade köttet och den i bitar skurna potatisen lägges i. Mjölet strös öfver, kryddorna tillsättas. Det varma vattnet slås på och allt får koka en god stund.
Recept från: Skomakare J Samuelsson, Malmberget, Gällivare, Lappland.
Upptecknat: Den 28 juli 1906 av Sonja Bosaeus (Uppsala 29403:10)
Kommentar: Namnet lapskojs/lappsko härstammar från den engelska ordet lobscouse, som betecknar en maträtt vanlig bland sjömän, en stuvning av kött och grönsaker. Ordet har alltså spritts med sjömän och försvenskats till lapskojs, en rätt många av oss minns från skolbespisningen. Numera består den vanligtvis av potatismos och kött, men receptet från Västland innehåller också kålrot.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer