2 lit korngryn
7 lit vatten
2 kg saltad svinränta
1 (stor) lök
1 msk kryddpeppar
Svinräntan lägges i vatten kvällen förut. Korngrynen likaså. Köttet påsättes i kallt vatten och får koka, tills det blir mjukt, då det upptages och hackas. Grynen kokas i spadet ungefärligen 3 timmar, eller tills de kännas mjuka. Det hackade köttet och den skalade, finhackade löken tillsättas. Serveras överströdd med peppar tillsammans med fläsk eller fläskflott.
Recept från: Torparehustrun Emma Johansson, Berge by, Bergsjö, Hälsingland.
Upptecknat: Den 4 juli 1903 av Agnes Pontén. (Uppsala 29403:3)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer