1 kg salt fläskkött
3 liter vatten
1 liten knippe persilja
8-10 kryddpepparkorn
1½ liter sönderskuren potatis
1 liter sönderskurna morötter och kålrötter
Till afredning:
2 msk potatismjöl
1½ kkp vatten
Det salta köttet lägges i vatten kvällen före användandet. Dagen efter sättes det på i nytt vatten tillsammans med peppar och persilja. När köttet är kokt, tages det upp och persiljan silas ifrån köttspadet. Potatisen och kålrötterna skalas, morötterna skrapas, alltsammans skäres i små bitar, sköljes väl och kokas i spadet. Då det är kokt redes stufningen af med potatismjöl utrördt i litet vatten. Litet finhackad persilja strös öfver. Köttet serveras, skuret i små bitar, antingen på särskildt fat eller också nedrördt i stufvningen.
Recept från: Bondhustru Märta Andersson, Hällsäter, Hälsingtuna, Hälsingland.
Upptecknat: Okänt år av Signe Seger (Uppsala 29403:8)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer