Fläskkött med stufvade rötter och potatis från Hälsingtuna

Ingredienser

1 kg salt fläskkött
3 liter vatten
1 liten knippe persilja
8-10 kryddpepparkorn
1½ liter sönderskuren potatis
1 liter sönderskurna morötter och kålrötter

Till afredning:
2 msk potatismjöl
1½ kkp vatten

Beredning

Det salta köttet lägges i vatten kvällen före användandet. Dagen efter sättes det på i nytt vatten tillsammans med peppar och persilja. När köttet är kokt, tages det upp och persiljan silas ifrån köttspadet. Potatisen och kålrötterna skalas, morötterna skrapas, alltsammans skäres i små bitar, sköljes väl och kokas i spadet. Då det är kokt redes stufningen af med potatismjöl utrördt i litet vatten. Litet finhackad persilja strös öfver. Köttet serveras, skuret i små bitar, antingen på särskildt fat eller också nedrördt i stufvningen.

Recept från: Bondhustru Märta Andersson, Hällsäter, Hälsingtuna, Hälsingland.
Upptecknat: Okänt år av Signe Seger (Uppsala 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.