5 liter mjölk
1 tsk löpe eller 1 msk sur mjölk
Mjölken blandas med löpen eller den sura mjölken. Får sedan koka upp, då ostämnet ännu utfälls. Kokas sedan vidare under omrörning en 4-5 timmar, tills det blir en ljusbrun tjock gröt. Hälles då upp att kallna och ätes till smörgås.
Recept från: Hustrun Kristiansson, Danielsänget, Orsa, Dalarna.
Upptecknat: 1911 av Hildegard Hilde (Uppsala 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer