Blött rågbröd från Orsa

Ingredienser

1½ liter vatten
4 kakor rågbröd
1 msk salt

Sås:
2 msk mesostsmör
Fläsk med flottet
4 kkp brödspad

Beredning

Vattnet påsättes på elden att uppkoka. När det kokar ibrytes brödet i små bitar sam6t saltas. Brödet får därefter koka i 5 minuter, hvarefter det aftas af elden, samt spadet afslås i ett kärl.

Sås: Litet fläsk skäres i skifvor, samt lägges i en stekpanna att stekas bruna på båda sidor. Fläsket upptas, samt messmöret ilägges flottet, samt söndervispas med en visp, derpå påspädes 4 kkp af brödspadet, samt omvispas väl, hvarefter det får uppkoka. Det blötta brödet ätes tillsammans med såsen samt det stekta fläsket som frukostmat.

Recept från: Arbetaren Gustaf Mjöberg, Fredshammar, Orsa, Dalarna.
Upptecknat: Den 8 augusti 1897 av Regina Björklund (Uppsala 29403:3b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 07 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.