Kryddsill från Kvarsebo

Ingredienser

4½ kg stor sill
1 hg strösocker
50 g kryddpeppar
50 g starkpeppar
50 g nejlikor
12 g lagerbärsblad
12 g ingefära
7½ dl ättika
4 dl vatten

Beredning

Sillen urtages och vattenlägges under 12 timmar. Sedan nedlägges den hvarftals med sockret, den hela starkpepparn, stött kryddpeppar, stött ingefära, stötta nejlikor och lagersärsblad. Sist häller man öfver ättikan och vattnet. Sillen får nu stå i tre veckor, därefter är den färdig att användas.

Recept från: Hemmansägareänkan Ulrika Jonsson, Harstorp, Kvarsebo, Östergötlnad.
Upptecknat: Den 28 juni 1905 av Thyra Åhlén (Uppsala 29403:24)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 29 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.