Skärgårdsströmming från Nordmaling

Ingredienser

25 färska strömmingar
1-2 liter vatten
10 kryddpepparkorn
1 knippe gräslök
1½ msk salt

Beredning

Strömmingen lägges hel, med huvud och stjärt, mjölke och rom kvar, i en kastrull jämte kryddpeppar, finhackad gräslök och salt. Vattnet hälles på och strömmingen får sakta koka i kort spad med tätt slutande lock i 5 timmar. Då den är färdig skall benen alldeles ha kokat sönder eller smält, men strömmingen vara hel. Den serveras med kokt potatis.

Recept från: Hemmansägarhustru Tilda Molin, Nordmaling, Ångermanland.
Upptecknat: Okänt år av okänd person (Uppsala 29403:22)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 28 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.