(För 12 personer)
8 stycken sillar
2 stora lökar
100 kryddpepparkorn (1 konjaksglas)
8 stycken lagerblad
1 stor knippa dill
Spadet:
½ kkp ättika
1½ kkp vatten
½ kkp socker
Sillen rensas och vattlägges ett dygn, hvarunder vattnet en gång bör ombytas. Upptages därefter och får afrinna, hvarefter den skäres i 3 cm breda bitar, hvilka nedlägges i en kastrull, hvarftals med den i skifvor skurna löken, lagerbladen, pepparn och dillen. Spadet: ättikan och vattnet blandas samman, sockret tillsättes, hvarefter alltsammans försiktigt slås öfver sillen, som nu sättes öfver elden att få ett uppkok. Sedan den kokat upp låter man den stå kvar i kastrullen några minuter. Bitarna upplägges försiktigt på ett fat. Då såväl sillen som spadet kallnat hälls det senare öfver sillen. Serveras till smörgåsbord el middagsrätt med potatis.
Recept från: Fd handlande H Ekelund, Ekeberg, Knivsta.
Upptecknat: Den 24 augusti 1899 av Frida Österberg. (Uppsala 29403:17)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer