(För 4 personer)
1½ liter strömming
1 msk salt
3 msk groft rågmjöl
3 msk stötta skorpor
4 msk smör eller flottyr
Strömmingen rensas och sköljes. Hufvudet och stjerten skäres bort, men mjölken och rommen få sitta kvar. Med knifven göres några skåror i köttet på snedden, tvärs öfver strömmingen på båda sidor. Mjölet och de stötta skorporna blandas, strömmingen saltas och vändes på sidorna i detsamma. Därefter lägges strömmingen i brynt smör i en vanlig stekpanna, hvilken sättes in i en het ugn. När den undre sidan är brun vändes strömmingen och pannan sättes då öfver elden tills äfven den andra sidan är brun, hvarefter den lägges på ett fat och serveras.
Hvardags- och söndagsmat. Frukost, middag och kväll.
Recept från: Tummaren Nordlund, Skönvik, Skön, Medelpad.
Upptecknat: 1897 av Jenni Bünsow (Uppsala 29403:11)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer