(För 11 personer)
1 kanna strömming
2 liter vatten
Salt
Kryddpepparkorn
Dill
½ liter potatis
½ kålrot
gräslök
½ portugisisk lök
1 liter mjölk
5 msk hvetemjöl
Strömmingarna sköljes och påsättes i kallt vatten tillsammans med salt och kryddpeppparkornen och får koka tills fenorna lossna. Några dillkvistar lägger man ock på. Potatisen och kålroten skalas och sköljes och skäres i bitar och lägges i kallt vatten att koka tills de bli mjuka. Strömmingsvattnet slås sedan till och mjölken vispas med mjölet och smältningen ivispas. Löken och gräslöken hackas fint och ilägges, hvarpå soppan får ett godt uppkok. Den serveras med några stycken strömmingar klippta i bitar, om man så vill.
Recept från: Bondhustru Stina Andersson, Valla, Söderala, Hälsingland.
Upptecknat: Den 11 juli 1903 av Stina Andersson (Uppsala 29403:8)
Kommentar: portugisisk lök, (bl. a. i Portugal odlad) form av Allium cepa Lin., utmärkt av betydande storlek o. gul färg; gul lök. (SAOB)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer