För 6 personer
Ingredienser
1 hg okokt kabiljo
1kkp risgryn
1 ägg
½ l mjölk
1 kkp vatten
1 msk smör
2 msk hvetemjöl
1 tsk salt
1 tsk peppar
Beredning
Kabiljon rifves, risgrynen påsättas tillsammans med en kaffekopp mjölk och vattnet, få koka tills grynen kännas mjuka, då gröten upphälles att svalna. Ägget och resten af mjölken vispas, den rifna kabiljon, hvetemjölet, saltet och pepparn tillsättas. När gröten svalnat, iröres smeten, och massan öses i en bleckform. Ett skedblad smör lägges ofvanpå. Och formen sättes in i ugn att steka tills den är ljusbrun.
Recept från: Statarhustrun Stina Johansson, Tösse, Dalsland
Upptecknat: Den 5 augusti 1905 av Aina Freudenthal (Uppsala 29403:4)
Kabeljo/kabiljo: Torskfisk, vanligen långa, som är fläkt, saltad i kar och lätt torkad. Namnet är ursprungligen holländskt. Kabeljo var förr en vanlig rätt.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer