För 4 personer
Ingredienser
1 hg salt fläsk
1 lit potatis
1 lök
1 msk sirup
1 msk hvetemjöl
½ lit köttspad eller vatten
Salt
Beredning
Potatisen skalas och skäres i skifvor. Fläsket skäres i tärningar och lägges i en het järngryta att stekas. Löken skäres och ilägges att brynas tillsammans med fläsket. När detta är brynt tillsättes sirap och mjölet, därefter ilägges potatisen. Denna får nu steka några minuter under omrörning, sedan påspädes köttspadet eller vattnet och alltsammans får koka med slutet lock, tills potatisen är kokt. Under tiden röres däri några gånger.
Recept från: Lagat af hustru till torparen Johan Karlsson, Karsö, Öja, Vartofta-Åsaka, Västergötland
Upptecknat: 1900 av Regina Andersson (Uppsala, 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer