Ingredienser
2 l nymjölk
1 msk löpe
Beredning
Mjölken kokas upp och får koka 1½-2 timmar, hvarefter den lyftes af elden och får afsvalna till 32ᵒ och löpe tillsättes. När mjölken löpnat ihop, sättes grytan på psisen att koka öfver sakta eld tills osten fått en vacker ljusgul färg, hvartill åtgår 2-3 timmar. Användes på smörgåsbordet.
Recept från: Denna rätt tillagades af bondedottern Kaarina Lögdberg, Krokom, Jämtland
Upptecknat: 1901 av Elise Mårtenson (Uppsala, 29403:9)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer