Ingredienser
2½ lit nymjölk
2 ägg
1 liter sötmjölk
Beredning
Nymjölken kokas upp. Äggen och kärnmjölken sammanvispas, hvarefter blandningen tillsättes den kokande mjölken. Sedan får allt koka, tills osten är sammanlöpt och vasslan klar. Därefter upplås osten i durchslag, och vasslan utkramas väl med en sked. Osten ätes färsk och användes mest till matsäcksmat.
Recept från: Lagad af statarehustrun Kristin Sillén, boende i Västland, Uppland
Upptecknat: 1900 av Astrid Jacobsson (Uppsala, 29403:17)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer