För 20 personer
Ingredienser
5 ägg
8 l oskummad mjölk
1 l grädde
1 msk löpeextrakt
215 gr hvetemjöl
1 kkp strösocker
1 kkp stötta skorpor
Beredning
Nästan all mjölken ljummas så mycket som till vanligt degspad. I återstoden utröres mjölet, som därefter vispas ned i den ljumma mjölken. Därpå häller man löpet under rörning i mjölken, hvarefter det får stå en stund tills mjölken löpnar. Vasslan silas ifrån och osten läggs upp i ett fat och får rinna af under tiden vispar man tillsammans äggen, grädden, sockret och de stötta skorporna. Detta hälls därefter på osten, som väl rörs sönder. Massan hälls i en form att gräddas i vanlig ugnsvärme. När puddingen jäst upp och sedan faller ner igen, är den färdig. Tar ungefär ¾ timma. Serveras med vaniljsås eller sylt.
Recept från: Hemmansägaren Anders Johan Pettersson, Byagården Hånger, Småland
Upptecknat: 1907 av Anna Moberg (Uppsala, 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer