Ingredienser
10 lit nysilad mjölk
6-7 msk hvetemjöl
1 msk löpe
3 ägg
Socker
1 qvarter grädde
Kardemumma
Kanel
Beredning
9 lit af mjölken jämte mjölet vispas tillsammans i ett fat. Den andra mjölken uppvärmes till 33ᵒ, löpet tillsättes samt får stå en stund, under det man allt emellanåt rör om. När det löpnar, sätts det öfver elden en liten stund. Alltsammans hälles härefter i en smord bunke och sätts in i ugn att halfgrädda. När kakan är gulfläckig, tages den ut och en afredning bestående af 3 ägg, socker, grädde, kardemumma och kanel hälles öfver. Sätts åter i ugn och får grädda i svag ugnsvärme omkring en timme.
Recept från: Lagad af hustru Anna Karlsson, Silltorps gård, Visnums-Kil, Värmland
Upptecknat: 1912 av Gerda Carlsson (Uppsala, 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer