För 6 personer
Ingredienser
6 l söt mjölk
4 ägg
3 msk mjöl
3 tsk ostlöpe
½ l grädde
4 ägg
4 msk socker
Kanel
Kardemumma
Beredning
Mjölken ljummas och vispas tillsammans med äggen. Mjölet rörs ut i litet mjölk och ihälles, varefter man tillsätter ostlöpet. Massan får därefter stå tills den skär sig, då den rörs omkring. Den får sedan koka i 10 min. Osten tages upp med durkslag och får kallna. Den rörs sedan sönder i småbitar. En redning göres av grädde, ägg, socker, kanel och kardemumma och röres ihop med osten. Man smörjer en bunke med smör, häller i massan och ställer in den i het ugn att gräddas. Då och då bestryker man kakan med grädde, för att den inte skall bli för torr.
Serveras med sylt.
Recept från: Arrendator Johan Gustafsson, Götlunda prästgård, Närke
Upptecknat: 1915 av Betty Jansson (Uppsala, 29403:13)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer