Ingredienser
13 l nymjölk
Löpe
2/3 l mjölk
Några bitar kanel
4-8 ägg
1 handfull mjöl
Socker
Mandel
Beredning
Hälften af mjölken skall vara kvällsmjölk och hälften morgon mjölk. Den förra får stå till morgonen då grädden afskummas. Båda sorterna mjölk blandas och löpet tillsättes. Sättes öfver elden, men får endast blifva ljumt, ty annars blir osten för hård. När den ystat sig, får vasslan väl afrinna och osten sönderplockas.
2/3 l mjölk hälles i en panna och får koka med några bitar kanel tills mjölken får smak däraf. Denna mjölk sammanvispas med grädden, äggen, mjölet, sockret och mandeln.
Blandningen iröres i osten och alltsammans hälles i en form, grädddas i god ugnsvärme omkring 1½ timme. Serveras med vaniljsås, saftsås eller sylt.
Recept från: Af hustrun Johanna Andersson, Gårdsby, Småland
Upptecknat: 1901 av Signe Engström (Uppsala, 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer