Ingredienser
15 liter söt mjölk
4 hg mjöl
8 ägg
2 hg socker
½ kkp ostlöpe
1 msk socker
Beredning
En gryta smörjes med smör och mjölken slås i och ljumma den. Litet av mjölken tas undan och däri vispas ägg, socker och mjöl, som sedan hälles i grytan under ständig omrörning. Till sist tillsättes ostlöpet och vasslan skummas noga bort. Den gräddas under spjäll med glöd eller också i en smord form i vattenbad i ugn.
Recept från: Katarina Felt, lantbrukaränka, Falby, Asker, Närke
Upptecknat: 1912 av Signe Alaurd (Uppsala, 29403:13)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer