Ingredienser
3 näfvar mjöl
3 liter mjölk
3 msk löpsvatten
3 ägg
5 mask sirap
6 kardemummor
Russin till garnering
Beredning
Äggen söndervispas. ½ liter av mjölken ivispas jämte kardemumman, sirapen och mjölet-. Resten av mjölken ljummas svagt, hvarefter alltsammans hälles i en osmord bleckform. Löpsvattnet ihälles nu, hvarefter kakan försiktigt insättes att genomgrädda i het ugn. Serveras varm eller kall med saftsås eller sylt. (Denna rätt användes med förkärlek på bröllop och begrafningar.)
Recept från: Lagad af statarehustrun Kristin Sillén, Västland, Uppland
Upptecknat: 1900 av Astrid Jacobsson (Uppsala, 29403:17)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer