Lapskojs från Västland

För 6 personer

Ingredienser
2 lit potatis
1 medelstor kålrot
½ kg salt fläsk
Vatten

Beredning
Om fläsket är mycket salt, lägg det i vatten några timmar före användandet. Det skäres sedan i tärningar. De sättas på i kallt vatten att koka. Potatisen och kålroten sköljas, skalas och skäras i tärningar. När fläsket kokat ½ timme lägger man i kålrotstärningarna. Då de kokat en stund tillsättas potatisen och allt får koka till det liknar en tjock gröt. Under kokningen får man späda med vatten då och då. Det slås upp på karott och serveras.

Recept från: Mjölnarhustrun Ulrika Berglund, Karholms bruk, Västland, Uppland
Upptecknat: 1906 av Greta Haglund (Uppsala, 29403:17)

Kommentar: Namnet lapskojs/lappsko härstammar från den engelska ordet lobscouse, som betecknar en maträtt vanlig bland sjömän, en stuvning av kött och grönsaker. Ordet har alltså spritts med sjömän och försvenskats till lapskojs, en rätt många av oss minns från skolbespisningen. Numera består den vanligtvis av potatismos och kött, men receptet från Västland innehåller också kålrot.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 23 maj 2018

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.