Ingredienser
4 kg rågmjöl
2 kg vetemjöl
4 l kärn- el sötmjölk
4 msk hackade pomeransskal
5 öre jäst
Litet senap
1 tsk salt
Malen kryddpeppar
2 msk stött kardemumma
3 msk smält smör
Beredning
Mjölet, saltet, den ljumma mjölken, den upplösta jästen arbetas tillsammans och ställes att jäsa. Därefter inarbetas kryddorna och det mesta smöret. Degen kavlas ut, naggas och med mått uttages små runda kakor som får jäsa en gång på plåten, gräddas i varm ugn.
Recept från: Betty Larsson, Kammarholmen, Värmdö, Uppland
Upptecknat: Av Ella Bengtsson (Uppsala, 29403:17)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer