Ingredienser
5 kilo rågmjöl
1 kilo hvetemjöl
2½ liter kokande vatten
8 hg sirap
5 öre jäst
Beredning
Ungefär hälften af rågmjölet blandas med det kokande vattnet på aftonen och arbetas väl tillsammans. Därefter ställes degen på ett varmt ställe öfvertäckt med bakduk och filt, och får stå och själfjäsa och surna i 2 dagar. Den arbetas under tiden morgon, middag och kväll, hvarvid allt rågmjöl så småningom tillsättes. På 3dje dagens afton inarbetar man jästen och hälften af hvetemjölet och degen får nu åter stå öfver natten på samma varma ställe, tills på morgonen, då den åter arbetas och sirapen iknådas. Härtill, samt till utbakningen användes den andra hälften af hvetemjölet. Sedan nu degen åter fått jäsa ett par timmar, formas af densamma aflånga bullar eller limpor, hvilka efter ytterligare jäsning sättas in i ugnen. Värmen får ej vara hastig, utan långsam och jämn. Efter ca 3 timmars förlopp är brödet bakadt. Man bör dock för säkerhets skull pröfva med en vispkvist eller tillspetsad sticka.
Detta bröd håller sig mjukt och godt mycket länge.
Recept från: Kusken Bengtsson Skönsvik, Skön, Medelpad
Upptecknat: 1897 af Jenny Bünsow (Uppsala, 29403:11)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer