Ingredienser
3 lit blod
1½ lit flottyr
½ lit bryggarjäst
Salt
6 kg rågmjöl, ungefär
Beredning
Mjölet blandas med blod. Flottyren uppvärmes oc tillsättes, hvarpå jästen iblandas. Då degen är väl arbetad, ställes den att jäsa. Af degen utbakas tjocka kakor med hål i midten, hvilka naggas och ställs att jäsa. Efter gräddningen upphänges de på spett i taket till torkning.
Recept från: Kronoskogvaktare LF Andersson, Ursjötorp, Sura, Västmanland
Upptecknat: Av Olga Bolling (Uppsala, 29403:21b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer