Hårdt rågbröd från Roslags Kulla

Ingredienser
8 kannor vatten
Så mycket rågmjöl man kan få i, eller tills degen blir bra hård
1½ hg pressjäst
2 näfvar salt

Beredning
Mjölet slås i ett baktråg, och däri nedblandas det ljummade vattnet, den upplösta jästen samt saltet. Så arbetas degen med båda händerna, tills allt är väl blandadt. Man arbetar in mjöl, tills degen blir ganska hård och svår att arbeta. Den ställes därpå att jäsa.

Då degen jäst ungefär 3 tim (olika för olika årstid), tager man från en del och bakar ut den till en lång och bra tjock lef, hvilken skäres af i bitar lagom till en brödkaka. Hvarje bit plattas till med handen, mjölas samt kaflas ut. Sen man naggat den, uttages kakan med ett mått. Kakorna läggas på linne att jäsa.

Man har förut eldat upp bakugnen, så att den är riktigt varm och lägger in kakorna med brödspade, allteftersom de blifva jästa. De gräddas på några minuter och läggas sedan att torka. Mjölet skakas af och de hängas upp på stänger i taket.

Recept från: Fiskarhustru Hilda Jansson, Björnhufvud, Rolags Kulla, Uppland
Upptecknat:
1902 av Tilly Nordström (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 23 maj 2018

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.