Saft och vin på bär och frukt från Misterhult

Följande bär och frukter har man av gammalt berett vin utav: lingon (någon gång), körsbär, klarbär, vinbär både svarta, röda och vita, slånbär. Av följande frukter beredes vin: äpplen, plommon.

Beredning av saft
Vatten och bär eller frukt fick koka, tills man var säker på att bären eller frukten var fullständigt urkokta. Sedan sattes en handduk upp och denna skulle vara så tunn i vävnaden att den utgjorde för sil. Genom denna sil slog man nu frukt- eller bärmassan, och det fick stå så och rinna, tills det var tillfyllest genomrunnet. Därefter slogs den avrunna saften i syltkittel tillsammans med erforderlig mängd socker. Alltsammans fick nu ett uppkok under 10 till 15 minuter, varefter det skummades av. När saften var klar, östes den i varma flaskor, korkades (korken skulle först kokas för erforderlig mjukhet), hartsades, fick svalna och nedbars i källaren för kommande behov. Under vissa år, tex dåliga bärår, kunde bärmassan kokas om till sk eftersaft, som var sämre.

Beredning av vin
Vid beredning av vin begagnades säkerligen inte jäst, utan själva frukt- eller bärsaften fick självjäsa. Senare tillkom vinjäst. Körsbärsvin var det vanligaste och det bjöds på särskilt vid begravningar.

Recept från: Misterhult, Småland,
Upptecknat: 1960 av Gunnar Skogsmark (Uppsala, 24323)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.