Ingredienser
10 lit slånbär
5 lit vatten
½ kg socker till varje kg bär
1 sup
Beredning
Bären ska vara frusna. De lägges i en kruka, kokande vatten hälles över, och kärlet får stå övertäckt i tre dar. Då kokas lagen opp, skummas och slås åter över bären. Efter tre dagar göres detsamma. Sedan kokas saften med sockret, skummas noga, En sup brännvin el cognac tillsättes, och saften buteljeras och hartsas.
Plats: Finja, Skåne
Upptecknat: 1905 av Jannie Eliasson (Uppsala, 29403:14)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer