För 12 personer
Ingredienser
Fläsk: 30 stora skifvor fläsk
Bruna bönor: 10 kkpr bruna bönor, vatten, 5 msk sirup, ½ tsk stött muskotblomma, 2 tsk salt, 4 msk hvetemjöl, litet vatten
Beredning
Fläsket stekes som vanligt.
Bönorna rensas och lägges i kallt vatten att svälla några timmar förut. De påsättas därpå i kallt vatten och få koka, tills de äro alldeles mjuka, 3-4 tim. De smaks då af med muskotblomma, salt och sirup. En afredning göres af hvetemjöl och vatten och nedblandas väl i bönorna, som därefter få ett uppkok.
Recept från: Torpare Andersson, Horsviken, Roslags-Kulla, Uppland
Upptecknat: 1902 av Tilly Nordström (Uppsala, 29403:17)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer