För 22 personer
Ingredienser
1½ lit bruna bönor
5 lit vatten
1 msk smör
1 bit kanel
6 msk socker
5 msk ättika
Salt
Till afredning:
5 msk hvetemjöl
Vatten
Beredning
Bönorna, som legat i vatten sedan föregående kväll, sättes på i kallt vatten att koka tills de blir mjuka (omkr 2 tim) tillsammans med kanel och smör. Därpå afredes de med det i litet vatten upplösta hvetemjölet samt få koka ännu några minuter. Smaksättes sedan med ättika, socker och salt samt serveras.
Recept från: Hos landtbrukaren Aug Ohlsson, Glömminge, Öland
Upptecknat: 1906 av Ruth Carlsson (Uppsala, 29403:23)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer