Potatiskravallerna

Våren 1917 rådde matbrist i Sverige och det ledde till protester och upplopp i hela landet. Potatis var en av matvarorna det var brist på och den 5 maj ägde de så kallade potatiskravallerna rum på Södermalm i Stockholm.

Våren 1917 ledde missväxt och det pågående världskriget till matbrist i Sverige. Flera baslivsmedel ransonerades och det rådde stor brist på potatis. Matbristen ledde till protester, demonstrationer och upplopp i hela landet.

Den 5 maj ägde de så kallade potatiskravallerna rum på Södermalm i Stockholm. Det började med att en stor grupp kvinnor samlades utanför en affär där det enligt ryktet fanns potatis på lager. Snart hade tusentals människor, främst kvinnor, samlats på gatorna för att protestera. Polisen kallades till platsen och våldsamheter bröt ut. När kravallerna var över hade 19 personer häktats.

Potatiskö på Södermalm år 1917. Foto: Axel Malmström/Stockholmskällan (CC BY)

Uppdaterad 03 juli 2018

Lästips

Blomqvist, Håkan (2017). Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917. Ett historiskt reportage om hunger och demokrati. Stockholm: Hjalmarson Högberg bokförlag.

Historiepodden: Södermalms hungerkravaller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (10 september 2017)

Minnenas journal: Potatisupproret på Södermalm: Kvinnorna vågade allt för att få mat på bordet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (26 oktober 2017)

SR Vetenskapsradion Historia: Potatisrevolutionen 1917 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (18 april 2017)

Stockholmskällan: Potatiskravallerna 2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.