Kartan på matkult.se består av materal från institutets arkiv i Uppsala, Göteborg, Lund och Umeå. Det är svar på olika frågelistor och recept (se vidare på sidan Arkivmaterial i kartan). Uppteckningarna är sorterade efter socken, vilket gör att koordinatpunkten ligger på sockenkyrkan och inte på den exakta plats där uppteckningen gjordes.
Uppteckningarna finns framför allt som inskannade original i pdf-format. Ett antal uppteckningar är utvalda och presenterade som redigerade poster, där vi har renskrivit vissa avsnitt och ger information om uppteckningen och de inblandade upptecknarna och informanterna.
Recepten från den Lundellska samlingen och från de handskrivna kokböckerna, finns ej inskannade utan återges endast i utskriven form.
Alla blåfärgade punkter på kartan är klickbara och markerar orter med uppteckningar ifrån. Klickar man på en blå punkt med en siffra på, vilket markerar att det finns flera sökträffar från området, zoomar kartan in. Klickar man på en blå punkt utan siffra öppnas en förteckning över mattraditioner och recept från området.
Det finns flera olika sätt att söka i kartan:
Klickar man på en blå prick öppnas en förteckning över sökresultat och eventuella andra mattraditioner eller recept från orten. Utifrån listan väljer man den uppteckning man är intresserad av genom att klicka på dess titel. Därefter är det möjligt att läsa uppteckningen som utvald post och/eller som skannat original. Här finns också information om upptecknare, berättare och var i institutets samlingar berättelsen finns.
Alla sökresultat visas dels på kartan, dels i form av en lista. Under ”Visa resultat som lista” återfinns en förteckning över sökresultat med information om titel, kategori, socken och landskap, uppteckningsår och materialtyp.
Till vänster på kartan är det möjligt att zooma ut eller in. Med hjälp av symbolerna under är det möjligt att visa resultaten som punkter men också som heatmap och cirklar, vilka synliggör antalet mattraditioner och recept per område.
Det är möjligt att spara en uppteckning som man är intresserad av med hjälp av stjärnan bredvid titeln, längst upp på sidan. Sparade uppteckningar återfinns sedan under rubriken ”Mina uppteckningar”. Där är det också möjligt att dela på Facebook eller kopiera länken till dem.
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.