Bringéus, Nils-Arvid (2009). Den skånska smaken. En bok om gångna tiders matvanor i Skåne. I samarbete med skåneländska gastronomiska akademien, Carlssons
Bringéus, Nils-Arvid (1965). Den skånska syltemjölken, Gastronomisk kalender 1966. Stockholm: Gastronomiska akademien, Bonniers.
Eriksson, Lars H, (1983). Färskosten och kampen på ostfronten, Gastronomisk kalender 1984. Stockholm: Gastronomiska akademien, LTs förlag.
Erixon, Sigurd (1934.) Elda över och under, Saxons bok på 75-årsdagen. Stockholm: Saxon&Lindström.
Grafström, Margareta (1979). Träsniderier i Ångermanland. Smörmått och smörkrus samlade i ord och bild. Härnösand: Bokförlaget Ångermannia.
Israelsson, Carin (2005). Kor och människor - Nötkreatursskötsel och besättningsstorlekar på torp och herrgårdar 1850-1914. Hedemora: Gidlunds.
Jönsson, Håkan (2005) Mjölk - en kulturanalys av mejeridiskens nya ekonomi. Eslöv: B Östling bokförlag Symposion.
Leibring, Katarina & Svanberg, Ingvar (red) (2017). Geten i Sverige . Uppsala: Institutet för språk och folkminnen.
Lindquist, Nils (1968). En bit ost: ett stycke kulturhistoria. Helsingborg: Svenska Mejeritidningen.
Nilsson, Ingar & Orre, Ia (2015). Svenska ostmakare och ostar. Malmö: Arena Bokförlag.
Ragnar, Martin (2013). Gotländska mejerier. Klintehamn: Gotlandica förlag.
Ragnar, Martin (2013). Svensk ostkultur. Stockholm: Carlssons.
Ränk, Gustav (1966). Från mjölk till ost - drag ur den äldre mjölkhushållningen i Sverige, Nordiska museets handlingar 66. Stockholm: Nordiska Museet.
Söderlind-Myrdal, I (1977). Att kärna smör, Fataburen 1977, Nordiska museets och Skansens årsbok. Stockholm: Nordiska museet.
Andersson, G (1990). Östra Arådalen – fäbodliv i Oviksfjällen. Östersund: Jämtlands läns museum.
Berg, Kristina (2002). Ost från fäbodarna. En studie om osttillverkningen i Jämtland och Härjedalen Östersund: Länsstyrelsen i Jämtlands län och Jamtli, Fäbodriket.
Eriksson, Manne Fäbodar i Uppland under 1800-talets senare hälft, Upplands Fornminnesförenings tidskrift XLIII:2”
Erixon, Sigurd (1917). Några bidrag till det nordiska husets historia – om eldhus, Fataburen 4
Frödin, J (1925). Siljansområdets fäbodbygd, Skrifter utg av Vetenskapssocieteten i Lund 5
Hagberg, Louise (1918). Fäbodlif i Medelpad. Skildring från 1880-talet, Fataburen 3
Johansson, L (1933). Fäbodar i en jämtlandssocken. En historia över Frostvikens fäbodväsen, Fataburen
Kardell, L, Olofsson, M (1997). Klövsjös fäbodar. Uppsala: Sveriges Lantbruksuniversitet.
Larsson, Jesper (2009). Fäbodväsendet 1550-1920. Ett centralt element i Nordsveriges jordbrukssystem. Östersund: Jamtli förlag.
Larsson, Jesper (2011). Fäbodens förändring: från ryggrad i nordsvensk djurhållning till upplevelser och märkesprodukter i Jordbruk och och skogsbruk i Sverige sedan år 1900 s 222-237, Skogs- och lantbrukshistoriska meddelanden nr 53, 2011. Stockholm: Kungliga skogs- och lantbruksakademien (KSLA)
Leffler, M (2006). Vad hette korna? Dagens situation och framtidsutsikter för fäbodarnas livsmedelsproduktion sett från producent och myndighet. Gävle: Länsstyrelsen Gävleborg
Levander, Lars (1943). Övre Dalarnas bondekultur – under 1800-talets förra hälft . Skrifter utg av Kungl Gusfav Adolfsakademien för foklivsforskning.
Självhushållet 11:1 , (1947). Hem och hemarbete 11:3, Skrifter utg av Kungl Gustav Adolfsakademien för folklivsforskning.
Levander, L (1953). Älvdalskt arbetsliv under årtionden omkring 1800-talets mitt, Skrifter utg genom Landsmåls och folkminnesarkivet i Uppsala. Ser b:8
Lidman, Hans red (1963). Fäbodar, Stockholm: LTs förlag
Lidman, Hans, Nyman, Anders (1965). Fäbodminnen utg i samarbete mellan Nordiska Muséet och Fäbodkommittén inom Samfundet för hembygdsvård, Stockholm. Stockholm: LTs förlag
Linnman, J Några anteckningar om allmogens mjölkhushållning i Dalarna. Socknarna söder och väster om Siljan, Fataburen 1/1
Ljung, T (2011). Fäbodskogen som biologiskt kulturarv, Uppsala: CBM:s skriftserie 49
Montelius, Sigvard (1977.) Fäbodväsendet i övre Dalarna. Stockholm: Inst för folklivsforskning.
Nordlander, J (faksimilutgåva fr 1885). Fäbodväsendet i Ångermanland – med sidoblick på förhållandena i närliggande landskap. Stockholm: Norstedts
Tiderman-Österberg, Jennie & Thorell, Erik (2019). Fäbodlandskap och vallmusik. Falun: Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund.
Tunón, Håkan & Bele, Bolette (2019). Fäboden. Naturen, kulturen och kulturlandskapet. CBM:s skriftserie 109. Uppsala: CBM, NIBIO
Turister i Fäbodvallen- slutrapport för projekt Vägledning för fäbodturism, Jordbruksverket 2007-2010.
Törnqvist, Victoria (2002). Livet runt en fäbod. Rättviks Hembygdsförening.
Werf, Gerda (2011.) Lokas fäbodar under 500 år, från urminnes hävd. Älvdalen: Juts böcker
Digitalt museum: Fäbodbilder Länk till annan webbplats.
Forskning & Framsteg: Den nya mjölkpropagandan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (3/2006)
Föreningen Sveriges Fäbodbrukare Länk till annan webbplats.
Jordbruksverket: Marknadsöversikt - mjölk och mejeriprodukter Länk till annan webbplats.
Jordbruksverket: Smaka Sverige: Länk till annan webbplats.
Jordbruksverket: Vägar framåt. En behovskartläggning av fäbodbruket i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lantbrukarnas riksförbund: Historik, Sveriges Mejeriers Riksförbund Länk till annan webbplats.
Skansen: Från mjölk till ost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Isof.se:
Citat från arkiven är framför allt hämtade från svar på olika frågelistor som Institutet för språk och folkminnen skickat ut (läs mer om våra frågelistor här Länk till annan webbplats.).
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.